Är jag en bra förälder?

Hur blir man en bättre förebild för sina barn? Vem eller vad avgör om man är en bra förälder? 

Det är inte lätt att vara förälder i dag. Kvinnor jobbar heltid i mycket större utsträckning och oavsett hur familjekonstellationen ser ut ska man få familjeliv, hem och arbetsliv att gå ihop.

Föräldrar är vilse. Överallt finns det en massa tips från proffs. Det finns en risk att man inte litar på sin egen intuition. Föräldrar börjar tro att man måste ta proffshjälp hela tiden. Sociala medier ökar på den här stressen. Förut frågade man mamma, kompisen eller grannen, men nu kan man läsa på nätet hur hundratals andra föräldrar gör. Allt blir en tävling och skapar osäkerhet. 

För att bygga upp sitt barns självkänsla måste man först titta på sig själv och hur man fungerar, eftersom barnen lätt kopierar ens eget beteende. Barn kan också vara känslomässigt stängda. Då har de inte förmåga att ha drömmar eller känner sig obekväma i relationer.

Det är viktigt att bekräfta barnet. En bra självförtroendeövning är att ge en liten valmöjlighet till barnet så att det får känna att det är med och påverkar. Börja med att respektera barnet i sina känslor. Det är okej att vara arg, ledsen eller busig. 

En viktig regel som man oftast glömmer är att man inte alltid behöver ingripa för att snabba på. Välj ut ett par saker att träna på åt gången. Det kan till exempel vara bordsskick och påklädning. Men Om barnet klarar av något ni övat på, glöm inte att fira detta. Det måste dock inte vara en materiell belöning. Det dyrbaraste för ditt barn är din fulla närvaro.

Då och då tappar de flesta föräldrar humöret alldeles och skäller ut sina barn efter noter. Är det något man skall skämmas för?

Den största bestraffningen ger vi oss själva. Man känner att det här var inte bra. Fysisk smärta är däremot definitivt inte accepterat.Det är okej att bli arg. Att känna ånger och få dåligt samvete är nornalt. Man måste bara våga att be sitt barn om ursäkt eller förklara för de varför man blev arg. Ibland kan ilskan vara laddad med något som hänt tidigare under dagen och barnen får onödigt mycket skäll.

Man får även inte glömma vilka ord man använder. Ord lämnar spår och påverkar barnets utveckling.

Du är den bästa föräldern för ditt barn. Satsa på dig själv först. Sikta på att vara den förälder du vill att dina barn är om 30 år till sina barn.



/ PRC

RSS 2.0